Viața prin ochii adolescenților (II)
Interviu cu Letiția Radu, clasa a-IX-a
Adolescența este o perioadă de tranziție de la etapa de pubertate la cea de tânăr adult. Organizația Mondială a Sănătății definește adolescența ca fiind între 16 și 19 ani, însă acest interval diferă în funcție de zonă. În anumite țări acest interval este începând cu vârsta de 13 ani și se încheie la 20 de ani.
Din punct de vedere al caracteristicilor, această perioadă este descrisă ca fiind plină de transformări fizice, psihologice și sociale. Având în vedere modificările prin care trece adolecentul/a, perioada adolescenței este recunoscută ca fiind și provocatoare. Motivul este modul în care adolescentul/a se comportă, trăiește emoțiile și le manifestă.
Pentru a putea vedea care este perspectiva unui adolescent care trăiește în prezent această perioadă, am invitat-o pe Letiția Radu, în vârstă de 15 ani să răspundă la câteva întrebări. Cum poți înțelege mai bine această perioadă decât ascultând povestea unei persoane care o trăiește.
Din răspunsurile ei, am înțeles cât este de important sentimentul de siguranță și de înțelegere de la cei din jur. De asemenea, cât de importante sunt relațiile cu familia și prietenii în viața unui adolescent. Totodată, ea a vorbit și despre provocările pe care tinerii la resimt cu privire la schimbările școlii din ultimul an.
Se spune că adolescența este o perioadă provocatoare poate chiar dificilă pentru toată lumea. Ce părere ai despre acest lucru?
Letiția: Este adevărat. E o perioada dificilă deoarece au loc multe schimbări.
Cum ai descrie tu adolescența?
Letiția: E o perioadă dificilă, plină de încercări, dar și una foarte frumoasă.
Ce face ca adolescența să fie diferită de alte perioade ale vieții?
Letiția: Adolescența presupune multe schimbări. Are loc trecerea de la copilărie la maturitate, cu multe sentimente contradictorii, de frică și de curaj.Este o perioadă în care ne căutăm identitatea.
Dacă ar fi să folosești o metaforă, care ar fi cea mai potrivită pentru perioada adolescenței?
Letiția: Adolescența este perioada cunoașterii.
Din ce ai observat tu la tine și la ceilalți, care sunt nevoile adolescenților?
Letiția: Am observat o mare nevoie de timp, spațiu, înțelegere și răbdare din partea celorlalți.
Dacă ar fi să alegi, ce ai alege între o carte sau un film? Dar între ieșitul cu prietenii și petrecut timpul cu familia?
Letiția: În general aleg cartea. Îmi place să citesc, dar îmi plac și filmele. Deci în cazul în care vorbim de o poveste care este tipărită și la care există o ecranizare făcută după carte, atunci voi citi prima oară cartea, iar mai apoi mă voi uita la film.
În ceea ce privește ieșitul cu prietenii și timpul petrecut cu familia, întotdeauna încerc să le ‘balansez’, să le acord aceeași atenție și importanță, deoarece nu vreau ca nimeni să se simtă neglijat, uitat sau în cel mai rău caz, neiubit.
Legat de școală, ce îți place cel mai mult?
Letiția: Îmi plac colegii și profesorii. Mă bucură faptul că pot să interacționez foarte ușor la ore, că sunt sprijinită, încurajată și apreciată de profesori.
Ce apreciezi tu la un profesor?
Letiția: Răbdarea și deschiderea profesorului. Din punctul meu de vedere este foarte important să fii o persoană deschisă, mai ales atunci când lucrezi cu copii sau adolescenți.
Ce te enervează cel mai tare la o persoană?
Letiția: Mă enervează lipsa bunului simț, aroganța.
Te-ai gândit ce ai vrea să faci când o sa îți alegi o profesia?
Letiția: Aș dori să reușesc în domeniul artistic. Mi-ar plăcea să scriu, să pictez…Să fiu o persoană creativă.
Care crezi că sunt problemele generale ale liceenilor din prezent?
Letiția: Personal, consider că cea mai mai mare provocare cu care se confruntă liceeni este învățământul online. Deși consider că învățământul online este o tendință care în viitorul apropiat va deveni o normalitate, modul brusc prin care s-a trecut la această variantă de învățare este solicitant pentru elevi.
Care sunt cele mai importante 3 lucruri din viața ta?
Letiția: Consider că pentru mine cele mai importante lucruri sunt familia, sentimentul de siguranță, educația și sănătatea.
Te invit să faci o recomandare către toate persoanele care citesc acest articol și poate au acasă un licean care are zile bune și zile grele. Ce sfat le-ai da? Cum îi pot ajuta?
Letiția: Aveți răbdare cu ei, investiți încredere în ei, tratații cu înțelegere și respect și nu în ultimul rând, să-i încurajați că totul va fi bine.